Vojenský cintorín upravovalo 10 nemeckých vojenských policajtov

27.11.2011 Medzilaborce

Čabiny 27. novembra (TASR) – Na obnove vojenských cintorínov na Slovensku, kde sú pochovaní nemeckí vojaci, ktorí tu prišli o život počas 1. svetovej vojny, v tomto roku pracovalo 35 príslušníkov nemeckých ozbrojených síl.
\"V týchto dňoch sme ukončili tohtoročný cyklus vojenských brigád na cintoríne v Čabinách, kde pracovali 10 príslušníci Práporu vojenskej polície z Mainzu. Výstavbu zabezpečuje iba táto jednotka s perspektívou, že bude dokončený na budúci rok,\" povedal pre TASR Michal Bochin zo Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku.
Zdôraznil, že súčasťou pobytu nemeckých príslušníkov na Slovensku bolo aj spoločné zamestnanie s kolegami z Útvaru vojenskej polície v Prešove. Jeden deň mali spoločnú streleckú prípravu a počas jedného dňa slovenskí kolegovia pomáhali pri prácach na cintoríne.
\"Úlohou bolo dokončenie symbolického oplotenia, rozmiestnenie krížov a sadová výsadba, v rámci toho napríklad vysadili 320 kusov rôznych ozdobných kríkov a súčasne upravili terén, aby cintorín na budúci rok bol pripravený k zasväteniu,\" vysvetlil Bochin.
Doplnil, že na tomto cintoríne bolo pôvodne pochovaných 485 padlých vojakov nemeckej, rakúsko-uhorskej armády a ruskej armády, prevažne však išlo o nemeckých vojakov.
\"Neskôr sem však premiestnili hroby 47 vojakov zo susednej dediny Radvaň, kde bol menší zle prístupný cintorín a vznikali tu aj problémy z hľadiska údržby,\" dodal.
Bochin vysvetlil, že všetky aktivity týkajúce sa úpravy vojenských cintorínov sa dejú na základe dohody medzi vládami Slovenskej republiky a Spolkovej republiky Nemecko. Nemecká strana zobrala na seba zodpovednosť za starostlivosť o nemecké vojnové hroby z období 1. a 2. svetovej vojny.
Podľa Bochina na základe údajov z archívov sú nemeckí vojaci pochovaní na 42 cintorínoch na Slovensku. Počty hrobov na jednotlivých cintorínoch sa však rôznia, od štyroch hrobov až po 2000 hrobov na veľkých cintorínoch v blízkosti miest, kde sa odohrali samotné boje.
 

Vyberte región